Buitenspelen met getallen

Buitenspelen met getallen

Het is weer lekker zomers weer: ideaal om buiten te spelen!

Buiten kan je overal patronen en getallen ontdekken, of je nu midden in de natuur bent of gewoon in de stad. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de strepen van het zebrapad. Of naar de huisnummers aan beide kanten van je straat. We hebben een paar spelletjes voor je op een rij gezet die met rekenen te maken hebben en die je buiten kan doen.

  1. Bekijk de nummerborden van de auto’s in de straat. Tel de cijfers die je daar ziet allemaal bij elkaar op, van zoveel mogelijk auto’s. Wie heeft na tien minuten de grootste uitkomst?
  2. Hangt je vader of moeder de was in de tuin te drogen? Jij kan helpen! Hang de kledingstukken op volgens een patroon dat je mooi vindt. Bijvoorbeeld: om en om iets roods en iets blauws, telkens vijf sokken en dan twee shirts … wat je maar kan bedenken!
  3. Neem een touw (bijvoorbeeld een springtouw) mee naar buiten. Ga op zoek naar een boom waar het touw precies omheen past. Het mag niet te kort zijn, maar ook niet te lang. Wie vindt als eerste de juiste boom?
  4. Maak met stoepkrijt een hinkelbaan met tien getallen tussen één en honderd. Hier vind je de spelregels voor hinkelen
    Je gaat nu de getallen langs van klein naar groot. Voordat je een getal gooit moet je een som verzinnen met dat getal als antwoord
  5. Meten doe je met een liniaal, toch? Nee hoor, je kan van alles gebruiken om te meten! Ontdek bijvoorbeeld hoe veel steentjes voetbal een voetbal weegt. Of leg allemaal bladeren achter elkaar en spring zo veel mogelijk bladeren ver. Of gebruik je schaduw als liniaal!

Geef een reactie