Gevaren van internet

Gevaren van internet

Nog een like hier en een appje daar. Handig, gezellig en veilig toch (of niet)?

Dankzij het internet kunnen we elkaar zonder fysieke contact zien en met elkaar communiceren. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Kinderen zijn nieuwsgierig en speels (ook online) en daarom moeten ouders zeker alert zijn!

Er is een overvloed aan informatie over het potentiële gevaar van het online zijn. Wij geven u graag een bondige samenvatting van de belangrijkste gevaren waar kinderen online in verzeild kunnen raken.

Maar……. we zijn eerst benieuwd wat volgens u de top 3 online gevaren voor uw kind kunnen zijn. Zou u dit kunnen noteren (dan kunt u uw antwoorden later vergelijken met de top 3 uit dit artikel)?





Bent u klaar voor de top 3 van mogelijk online gevaren voor kinderen volgens VPNGids.nl ?

1. Blootstelling aan ongeschikt materiaal op het internet.

Online kunnen kinderen per toeval ongeschikte beelden tegenkomen. Zo kan uw kind online een leuke website met spelletjes gaan opzoeken, maar dan ziet uw kind ineens beeldmateriaal of advertenties die gaan over pornografie of racisme bijvoorbeeld. Een eerste reactie van u als ouder kan zijn dat u hiervan schrikt of boos wordt. Dat is begrijpelijk. Praat echter liever met uw kind, zodat u tijdig op de hoogte bent en kunt ingrijpen bij ongepaste beelden op het internet.

Bron: https://www.vpngids.nl/veilig-internet/kind-en-jeugd/

2. Cyberpesten

Pesten komt helaas niet alleen voor op openbare plekken zoals school. Pesten kan ook online en dit is beter bekend als ‘’cyberpesten’’. Voor jongeren blijkt het makkelijker om online dan fysiek te pesten, omdat je dat achter je scherm kunt doen zonder echt fysiek bij een slachtoffer te zijn. De gevolgen van cyberpesten zijn bijvoorbeeld een slecht zelfbeeld of buikpijn bij een kind. Ook kunnen gepeste kinderen destructief gedrag tonen door zichzelf pijn te doen. Cyberpesten is dus een potentieel gevaar waar volwassenen op moeten letten als kinderen online zijn!

Misbruik van foto’s en filmpjes
Het delen van foto’s en filmpjes via bijvoorbeeld Snapchat of Tiktok is tegenwoordig erg populair. Maar pas op! Foto’s en filmpjes kunnen snel bewerkt en doorgestuurd worden naar……. pesters of onbekende volwassenen met kwade bedoelingen.

  • Wees alert als u foto’s van uw gezin op sociale media als Facebook plaatst!
  • Vraag u zich altijd af wie de foto’s/filmpjes mag zien voordat u deze plaatst.
    Als uw beeldmateriaal namelijk openbaar is, kunnen ook onbevoegden dit bekijken.
  • Stuur foto’s en filmpjes liever naar een beperkt aantal personen zoals familieleden via Whatsapp of plaats de foto’s gezellig in een fotoboek

 

3. Cybercrime: phishingmails en het hacken van profielen


Phishingmails zijn neppe mails die onbekenden sturen om meestal geld af te troggelen bij slachtoffers. De meeste volwassenen zijn gelukkig alert op phisingmails. Kinderen zijn echter eerder geneigd om wel in te gaan op de phishing mails, omdat ze extra gevoelig zijn voor manipulatie.

(Bron: https://www.vpngids.nl/veilig-internet/kind-en-jeugd/)

Hoe herkent u deze mails?

  • Er staan veel spelfouten in de mails.
  • De afzender is onbekend en vaak afkomstig uit het buitenland.

De twee vaak voorkomende gevolgen van het ingaan op phishingmails kunnen zijn:

  • Het overgemaakte geld naar de onbekende zender van de phishingmail komt nooit terug!
  • Hackers krijgen toegang tot  een persoon en blokkeren (hacken) dit profiel.


Tip
: Bekijk samen met uw kind het volgende geïllustreerde verhaal met een duidelijke uitleg over phishing via Snapchat: https://www.storyboardthat.com/fr/storyboards/0b057793/snapchat-phishing-storyboard

EHBO (eerste hulp bij online problemen)

(De onderstaande tip zijn tenzij anders vermeld afkomstig van: https://www.vpngids.nl/veilig-internet/kind-en-jeugd/tips-kinderen-basisschoolleeftijd/)

  1. Bespreek met uw kind wat hij of zij online ziet en wat wel of niet geschikt is.
    Tip: Maak samen met uw kind een lijst van kindvriendelijke websites.

  2. Idealiter gebruikt uw kind de laptop, PC en alle andere communicatiemiddelen in uw woonkamer. Zo krijgt u namelijk een goed overzicht van het internetgedrag van uw kind, terwijl u in de woonkamer zit (https://imu.nl/social-media/kinderen-veilig-online/).

  3. Stop hackers!
    – Zorg voor een up-to-date antivirusprogramma en een software-update op de laptop/PC van uw kind. Tip: Bedenk samen met uw kind sterk wachtwoorden (niet makkelijk te raden wachtwoorden) voor de online accounts van uw kind .
    – Herken veilige websites: Volgens mooionline.nl beginnen deze websites met https://, hebben ze een slot voor het adres en er staat een vermelding over een veilige verbinding zoals u in de volgende afbeelding kunt zien:


  4. Vertel uw kind dat hij of zij niet moet klikken op de zogenaamde “phishingmails’’. Laat uw kind aan u vertellen als er een mail in de mailbox komt van een onbekend persoon. Zo komt u er snel achter of het gaat om een phishingmail is. Voor meer informatie over het herkennen van en omgaan met phishingmails kunt u terecht op: https://www.iipvv.nl/phishing/

  5. Tip: Beveilig de online accounts van uw kind door de privacy-instellingen aan te passen. Dus in plaats van openbaar kunt u in Whatsapp bijvoorbeeld klikken op alleen zichtbaar voor mijn contacten. Zo krijgen onbekenden nauwelijks toegang tot de foto’s/ filmpjes van uw kind. Daarnaast zou uw kind geen vriendschapsverzoeken online moet accepteren van onbekenden, maar dit eerst met u moet bespreken.

  6. Voor meer advies over het veilig gebruik van internet, kunt u gerust een kijkje nemen op: https://www.mediaopvoeding.nl/

  7. Is uw kind toch het slachtoffer zijn geworden van cyberpesten? Bespreek dit met de leerkracht van uw kind, zodat er naar een oplossing kan worden gezocht als de pester een klasgenoot blijkt te zijn. Ook kunt u voor het melden van vervelende gebeurtenissen online en het inschakelen van hulp terecht op: https://www.meldknop.nl
    In het geval van een gehackt profiel kunt u voor hulp terecht op: https://www.kennisnet.nl/mijnkindonline/artikelen/wat-moet-je-doen-bij-een-identiteitshack.html

 

 

Geef een reactie