Gezellig aan tafel!

Gezellig aan tafel!

Beste ouders,

Deze week vragen wij uw aandacht voor de ouderwetse, maar oh zo belangrijke tafels! Tafels vormen namelijk de bakermat van het rekenen: ze zijn in feite de ‘’letters’’ van het ‘’rekenalfabet’’. Bovendien hebben meerdere tutoren in de afgelopen periode gemerkt dat veel kinderen wat meer moeite hebben met het snel oplossen van tafelsommen als 9 x 4.

Dus het is de hoogste tijd om gezellig te oefenen met tafels! Uiteraard zijn er op het internet veel leuke digitale tafelspellen te vinden, zoals fotopuzzels met tafelsommen. Maar is het niet veel leuker om samen tafelspellen te maken? Wij bieden u hierbij drie leuke tafelspellen waarbij u heerlijk creatief kunt zijn met uw gezin. Zo vangt u twee vliegen in één klap: gezelligheid met uw gezin en meer kennis over tafels bij uw kinderen!

Het eerste spel: Maak een tafelhapper

Benodigdheden:

  • 1 vouwblad per persoon.
    Tip: Heeft u geen vouwblaadjes in huis? Geen probleem!
    U kunt heel eenvoudig zelf vouwblaadjes maken uit A4 papier.
    Hierbij dient u een vierkant van 12 cm bij 12 cm uit 1 A4-blad te knippen en voi: daar is uw vouwblad. (Een groter formaat kan natuurlijk ook.)
  • Kleurpotloden/viltstiften of gekleurde pennen om de sommen en antwoorden te noteren en de tafelhapper eventueel te versieren.
  • Een tafel die uw kind lastig vindt.
    Vindt uw kind de tafel van 7 bijvoorbeeld lastig? Dan is het superleuk en handig om de tafelhapper over de tafel van 7 te maken.
    Uiteraard zou het superleuk zijn om voor meer tafels een tafelhapper te maken.
    • Op de tafelhapper ziet u 8 driehoeken waarop u sommen kunt noteren. Het is handig om voor de tafel van 8 bijvoorbeeld de volgende sommen te noteren op deze driehoeken: 2 x 8, 3 x 8, 4 x 8, 5 x 8, 6 x 8, 7 x 8, 8 x 8 en 9 x 8.
      De sommen 1 x 8 en 10 x 8 slaat u dus over, omdat er geen plek is op de happer en deze ook het eenvoudigst zijn
      (dit kunt u zien in het filmpje uit de link hieronder).
    • Variatie: Combineer 8 keersommen uit verschillende tafels en noteer deze op de driehoeken van de tafelhapper.
      Een voorbeeld: 2 x 4, 5 x 9, 7 x 7, 6 x 8, 8 x7, 9 x 3, 3 x 5 en 6 x 6.
      • Tip: Kies 8 keersommen uit verschillende tafels uit die uw kind lastig vindt.

Maak er een gezellig knutselmomentje van!

Het tweede spel: Tafelbingo!

Op de website van juf Shanna kunt u superleuke tafelbingo spelborden met fiches downloaden. Voor elke tafel heeft zij zo’n spelbord gemaakt en dat belooft veel plezier voor u en uw kind tijdens een leuke tafelbingo (waarbij uw kind toch wel stiekem de tafel oefent die hij/zij moeilijk vindt. Super handig!)

Wie raakt het snelst alle fiches kwijt en is de winnaar? Veel succes en plezier!

Alvast een voorproefje van de tafelbingo van juf Shanna over de tafel van 6:

Benodigdheden:

  • Op de website van juf Shanna kunt per tafel (1 tot en met 10) een bingobord met fiches inclusief instructie over de tafelbingo downloaden.
  • Printer met printpapier

    Voor meer stevigheid van het bingobord en de fiches:
    • Eventueel hard A4 papier (verkrijgbaar bij Action/Wibra) en een schaar. U kunt het bingobord op dit hard papier plakken voor een steviger bingobord. Ook kunt u de fiches op hard papier plakken om ze daarna uit te knippen zodat de fiches steviger zijn.
    • Of een lamineerapparaat om uw bingobord en de fiches mee te lamineren. Zo heeft u nog lang plezier van de tafelbingo.
  • 2 pionnen en 1 dobbelsteen
  • 2 spelers of 2 teams (als er meer dan 2 personen meedoen)

Het derde spel: maak een tafellied!

Houden u en uw kind van muziek en dans? Dan is dit spel een gouden tip voor jullie!

Bij dit spel is het de bedoeling dat u met uw kind een tafelrap maakt met 10 verschillende keersommen over de tafel die uw kind nog moeilijk vindt.
(Dus bijvoorbeeld: 1 x 7, 2 x 7, 3 x 7, 4 x 7, 5 x 7, 6 x 7, 7 x 7, 8 x 7, 9 x 7 en 10 x 7). Voor meer uitdaging kunt u uiteraard ook kiezen voor 10 keersommen uit verschillende tafels. Verwerk alleen de keersommen in de rap. Bedenk vervolgens samen met uw kind per antwoord een nieuw danspasje. Op deze wijze kunt u samen met uw kind het antwoord per som uit jullie rekenrap dansend uitbeelden.

Wie bedenkt de leukste danspasjes en wie onthoudt de meeste danspasjes?

Zet ‘ m op en veel plezier!

Tip: Voor inspiratie nodigen wij u graag uit om (nogmaals) de rap van onze fantastische Rekenfaculteit rappers Tizzle & Oaky te bekijken en te beluisteren:

Geef een reactie