Omgaan met stress

Omgaan met stress

“Ik voel me gestrest!!!’’

Stress is een woord waar veel mensen het dagelijks over hebben. Het zal u waarschijnlijk niet vreemd in de oren klinken als ik u vertel dat stress zorgt voor een opgejaagd en onrustig gevoel. Voor de meeste volwassenen is stress dan ook heel herkenbaar. In deze tijd van de Corona-crisis hebben veel meer mensen last van stress dan voorheen; het is mogelijk dat u zelf ook veel meer stress ervaart. Het wordt dan lastiger om te concentreren en het kan zijn dat u ook sneller boos wordt of moeilijker in slaap valt.

Ook kinderen kunnen juist in deze tijd veel meer stress ervaren. Zo kunnen kinderen door stress vaker drukker zijn, boos worden of bang zijn. Gelukkig kunnen we leren om stress onder controle te krijgen. In deze Blog geven wij u een aantal tips waarmee u de stress in uw gezin onder controle kunt krijgen.

 1. Focus uw aandacht vooral op uw gezin en deel meer liefdevolle momenten met elkaar.
  Het Coronavirus heeft veel grip op ons leven, laat u zich hierdoor echter niet gek maken. Kijk of luister niet de hele dag naar het nieuws over het Coronavirus, maar probeer dit te beperken tot maximaal drie keer per dag. Gebruik uw extra tijd om als gezin bijvoorbeeld leuke spelletjes of sportactiviteiten te doen. Hierdoor zal de positieve sfeer in uw gezin groeien en de stress juist verminderen. Dus op naar gezellige en actieve dagen thuis!

  Tip: houd onze website in de gaten voor leuke rekenchallenges thuis! Hierdoor zal de positieve sfeer in uw gezin groeien en de stress juist verminderen. Dus op naar gezellige en actieve dagen thuis!

 2. Probeer spanningen te vermijden en ruzies op te lossen.
  Ruzies zijn vervelend, maar ook heel natuurlijk. In bijna elk gezin is er weleens een ruzie voorgevallen. Dit is geen ramp, want het is menselijk om gevoelens van irritatie en woede te ervaren. En in deze tijd is de kans op zulke gevoelens groter, omdat we veel meer tijd dan voorheen met elkaar moeten doorbrengen. Wat nu?
  Gelukkig is er altijd een oplossing; we kunnen ruzies oplossen!
  – Praat met elkaar als u of uw gezinsleden iets dwars zit.
  – Luister naar elkaar en kom samen tot een oplossing.
  – Het is ook goed om elkaar even met rust te laten en iets voor uzelf te gaan doen. Zo zou u thuis kunnen gaan sporten op de Hometrainer of met behulp van een leuk sportfilmpje op You-tube. Op deze manier kunt u de positieve sfeer thuis zoveel mogelijk waarborgen en hierdoor stress verminderen.

  Klik hier voor meer tips van het Nederlands Jeugdinstituut.

 3. Zorg voor meer begrip over Corona in uw gezin door alleen betrouwbare bronnen over Corona te raadplegen.
  Door samen met uw gezin te bespreken wat het Coronavirus is, kunt u zorgen voor meer begrip over het Coronavirus in uw gezin. Vooral voor kinderen is het van belang dat ze geen waanideeën over het Coronavirus hebben. Als uw kind beter snapt wat het Coronavirus is en doet, zal de angst voor dit virus bij uw kind zeer waarschijnlijk minder worden. Kinderen kunnen namelijk bang zijn voor iets wat ze eigenlijk niet goed weten of begrijpen.

  Denkt u maar bijvoorbeeld aan bange kinderen die ’s nachts zeggen dat er een krokodil onder het bed is. Zodra kinderen weten wat er echt aan de hand is, zullen ze minder bang zijn (want ze zullen niet meer bang zijn voor onmogelijke gebeurtenissen). Zo zijn kinderen niet meer bang dat de krokodil onder het bed hen zal opeten, omdat de kinderen zelf gezien hebben dat er helemaal geen krokodil is.

  Het is natuurlijk wel belangrijk om alleen betrouwbare bronnen over Corona op te zoeken, zoals het RIVM en het nieuws op tv/radio. Laat uw gezin dus niet gestrest raken door berichten over het Coronavirus op Facebook of You-tube bijvoorbeeld, want de informatie kan ook onjuist zijn.

  Wel zou u met uw gezin kunnen kijken op deze handige en betrouwbare site die tevens geschikt is voor kinderen: https://www.nji.nl/nl/coronavirus/Kinderen-en-jongeren/Coronavirus-vraag-en-antwoord-voor-kinderen-en-jongeren

  Ook kunt op de volgende website meer informatie vinden over hoe u als ouder het Coronavirus met uw kind kunt bespreken: https://www.nji.nl/nl/coronavirus/Ouders/Praten-met-kinderen-over-het-coronavirus

 4. Plan uw dag en zorg voor rustige plekken om thuis te werken.
  Hoe fijn is het om de gedane taken af te strepen op uw lijstje?
  Het gevoel van opluchting dat komt nadat alle taken zijn afgerond; dat geeft veel rust. Dit kunt u ook in uw gezin proberen.
 • Het is voor ieder gezinslid overzichtelijker om per dag een planning te maken van alle taken die af moeten. Zo kan een ieder in één oogopslag zien wat er af is en wat nog niet. Let er wel op dat jullie de dag niet vol plannen. Op deze manier zorgt uw gezin samen voor meer structuur en haalbare doelen en dat leidt tot meer rust.
 • Daarnaast is het een pluspunt als u samen met uw gezin rustige werkplekken voor elkaar kunt organiseren. Zo kan een ieder ongestoord aan het werk gaan zonder elkaar dwars te zitten.

De adviezen uit dit document zijn gebaseerd op de tipsheet ‘Coronavirus: Tips voor thuis met je gezin’ van het TNO. Deze tipsheet kunt u hier downloaden.

Geef een reactie