Schermtijd

Schermtijd

Blijf toch niet zo aan dat scherm plakken. Laat je laptop eens van je schoot zakken!

Het is nu de hoogste tijd: Teveel schermtijd  wordt nu toch echt verleden tijd!
Online zijn is zeker in deze tijd van sociale isolatie een must voor iedereen.
Denkt u maar eens aan de online lessen die de leerlingen via school en de Rekenfaculteit krijgen. Maar daarnaast vindt het sociale contact ook voornamelijk online plaats via Whatsapp, Facebook, Skype, Teams etc.
          De meeste leerlingen vinden het super fijn om gezellig te appen of te videobellen op de mobiele telefoon. Zo kunnen ze elkaar toch nog even zien. Ook volwassenen vinden het leuk om onze familie, vrienden /kennissen, ouders en alle andere dierbaren toch nog online te kunnen ontmoeten. Zo zijn we toch even online samen, wat heel fijn is, zeker in deze tijd!. Maar……… teveel online zijn , is niet raadzaam. Dit blijkt ook uit deze uitdrukking: ‘’Teveel vuur in een stoof doet branden.’’, (teveel is niet goed).

Op naar minder schermtijd!
Gelukkig zijn er (eveneens online….) vele tips te vinden over het verminderen van de schermtijd van de leerlingen en….van onszelf! We hebben de belangrijkste informatie voor u gefilterd en deze als tips voor u op een rijtje geordend:

Handige tips:

 1. Niet de hele dag online, maar alleen gedurende de aanbevolen tijd.
  Stelt u zich eens voor dat u de hele dag, 12 uren lang, achter de laptop zit. Wat gebeurt er dan met u? Hoe voelt u zich dan? Voelt u zich dan fit? Het antwoord op deze drie vragen zal waarschijnlijk aangeven dat u zich heel moe zal voelen. En dat klopt! Urenlang staren naar een scherm is niet goed voor u, niet voor uw kind en ook niet voor een ander. Dus het is zeer logisch dat we onze schermtijd moeten beperken tot de aanbevolen tijdslimiet.

  * Volgens Heutink voor thuis en Mediawijsheid.nl is het raadzaam om bij kinderen van 10-12 jaar maximaal 2 uur schermtijd aan te houden. En voor kinderen ouder dan 12 jaar is deze schermtijd maximaal 3 uur.  (Deze tijdslimiet van 3 uur is ook wenselijk voor volwassenen.)

  Let er wel op dat maximale schermtijd ook de tijd voor het online schoolwerk bevat. Kortom, het is belangrijk om de schermtijd in de gaten te houden en goed na te denken over het besteden van de resterende schermtijd dat overblijft na het online schoolwerk.

  * Gelukkig zijn er handige manieren om de schermtijd van kinderen in de gaten te houden. Denkt u hierbij aan handige opties op de mobiele telefoon of I-Pad. Voor meer informatie hierover kunt u terecht op de volgende website: https://computertotaal.nl/artikelen/apple/zo-optimaliseer-je-je-schermtijd-op-je-ios-apparaat/

  * Uiteraard is het zeer verstandig om niet continue 2 uren achter elkaar naar een scherm te kijken. Het Oogfonds adviseert om na elke 20 minuten het scherm weg te leggen voor 20 seconden. Daarnaast adviseert het Oogfonds ook dat kinderen dagelijks buiten spelen. Dit bevordert namelijk een goede ontwikkeling van de kinderogen volgens het Oogfonds. U kunt de volgende website raadplegen voor meer informatie:
  https://oogfonds.nl/projecten-nieuws/gezonde-kinderogen/myopie
 2. Maak een rooster
  Het is handig om een overzicht  te maken van de tijdens waarop uw kind online moet of mag zijn. U zou een rooster kunnen maken waarop u voor elke dag noteert op welke tijden en tot hoe laat uw kind online zal zijn.
  Op deze wijze is dit rooster voor zowel u als uw kind goed zichtbaar. En zo is de kans groot dat de afgesproken tijden voor het online zijn behaald gaan worden.

 3. Rooster geen schermtijd in voor het slapen gaan.
  Volgens slaapcoach.nl is het verstandig om in ieder geval 1,5 uur voor het slapen niet meer naar een scherm te staren. Dit zou betekenen dat uw kind rond 19:30 zijn/haar mobiel, laptop, I-Pad, tablet of pc moet wegleggen. Bovendien zou uw kind na dit tijdstip ook niet meer naar de televisie moeten kijken. Het blauwe licht dat van de schermen van al deze technische gadgets komt, kan de nachtrust namelijk verstoren. Overigens geldt het wegleggen van deze schermen ook voor de volwassenen.

  * Dus als advies raadt slaapcoach.nl het volgende aan:
  1,5 uur voor het slapen gaan , laten we alle schermen ergens anders staan. Voor meer informatie hierover kunt  u terecht op de volgende website: https://www.slaapcoach.nl/Beeldschermen-invloed-nachtrust.html
 4. Onderneem leuke “schermloze”activiteiten
  Hoe leuk is het om samen met uw gezin een bordspel als “Mens erger je niet!” te spelen? Of een gezellige potje voetbal samen in de tuin? Natuurlijk is het tevens super knus om samen te knutselen of een groot Fortnite-fort na te bouwen met blokken.
            Kortom, er zijn genoeg leuke activiteiten die u samen met uw kind kunt ondernemen zonder de schermen van de televisie, de mobiele telefoon, de laptop, de computer, de I-Pad of tablet. En nu de meivakantie voor de deur staat en het zonnetje vaker schijnt, is het de hoogte tijd om de benen te strekken en te genieten van de frisse lucht in uw tuin of elders uiteraard
  (wel natuurlijk conform de COVID-19 maatregelen).

Meer weten?
Kijk voor meer informatie op de volgende websites:

Geef een reactie