Dorstlessende haverdrank van meester Martijn

Dorstlessende haverdrank van meester Martijn

Je eigen haverdrank

Tegenwoordig is haverdrank heel populair, er wordt veel reclame gemaakt mensen kiezen het vaak als onderdeel van hun cappuccino als vervanging van andere melkproducten voor bij hun ontbijt of in de pannenkoeken of gewoon als ze trek hebben in een glaasje verfrissing. Een veelgehoorde reden om voor haverdrank te kiezen is dat het geen dierlijk product is en je er dus geen koeien voor hoeft te houden in van die enorme stallen. Toppie!

Maar haverdrank is vaak 2 tot 3 keer zo duur als koemelk per liter.

Als je een 2 liter container koemelk koopt in de supermarkt voor €1,65, wat zou een literverpakking havermelk in dezelfde supermarkt dan ongeveer kosten?

Wat bepaalt volgens jou de prijs van een product in de supermarkt? Waar moet je allemaal rekening mee houden voordat er een pak koemelk in de supermarkt staat?

Wat hebben we nodig?

Als we kijken op het etiket van een verpakking haverdrink zien we dat de drank voornamelijk uit havermelk en water bestaat.

Dit zijn de twee ingrediënten die de basis voor ons recept vormen. Om te weten hoe we de perfecte haver drank kunnen maken moeten we weten hoeveel we van elk nodig hebben.

Ik weet natuurlijk niet hoeveel je wilt gaan maken dus ik geef je de verhouding. Voor elk deel (gewicht) haver gebruik je ongeveer 9 delen havermout. (het gaat om gewicht, gebruik een weegschaal en daarna bijvoorbeeld een maatbeker).

Hoeveel havermout en water heb je dan nodig om 1 liter haverdrank te maken?

En wat kost het om een liter haverdrank te maken*?

Wat gaan we doen?

De basis:
Om de haverdrank te maken voeg je de delen water en havermout bij elkaar. Dit laat je even weken en vervolgens gebruik je een staafmixer met scherpe mesjes om het geheel goed te mengen.

Vervolgens zeef je het mengsel met behulp van een zeef of een kaasdoek en bewaar je het resultaat in de koelkast.

Je kunt zelf dit basisrecept naar eigen smaak aanpassen, als je het mengel te waterig vindt gebruik je wat minder water, of als het te ‘romig’ is naar je smaak gebruik je de volgende keer juist wat meer.

Hoe maken we dit lekkerder?
Ook kun je het geheel wat zoeter maken door bijvoorbeeld een dadel toe te voegen voordat je gaat mengen of je voegt na het mengen wat kaneel of vanille toe (gebruik hier je eigen creativiteit).

Havermout wordt vaak verpakt per 500g, hoeveel haverdrank kun je hier ongeveer mee maken?

Wat kost dat in totaal? En hoeveel spaar je uit ten opzichte van de drank in de winkel?

*(1mwater kost ongeveer €0,85 en 1 kg havermout kost ongeveer €1,-)

Geef een reactie