Munten in een grot

Munten in een grot

Tijdens het schat zoeken ben je terecht gekomen in een grot die beheerst wordt door een boze tovenaar.

Je hebt gelukkig een fakkel bij je die nog een beetje licht geeft en zo zag je nog net dat er meer dan honderd gouden munten op de grond liggen en dat er twintig daarvan met kop boven liggen. Voordat je met je handen bij de munten kon komen, ging helaas je fakkel uit.

De tovenaar wil jou wel laten gaan en je mag zelfs de munten meenemen, maar alleen als je twee stapels van de munten kan maken waarbij in elke stapel evenveel munten zitten met de kop naar boven. De stapels hoeven niet even groot te zijn, maar moet minimaal uit één munt bestaan en je mag de munten om keren. Het is zo donker in de grot dat je niet kan zien wat kop of munt is en je vingers zijn zo koud dat je dat ook niet meer kan voelen. Je kan dus niet bepalen of een bepaalde munt met de kop naar boven is gericht.

Samengevat:

  1. Je moet de munten in twee stapels verdelen, waarbij:
    • Minimaal 1 munt in een stapel zit.
    • In beide stapels evenveel munten zitten met kop boven.
    • Je mag een munt omdraaien, maar niet op zijn kant leggen.

Wat je weet is:

  • Er zijn meer dan 100 munten.
  • 20 daarvan liggen met kop boven.
  • Je kan niet bepalen of een munt met de kop naar boven ligt of niet.

Geef een reactie