Hoe help ik mijn kind om zich beter te concentreren?

Hoe help ik mijn kind om zich beter te concentreren?

Wat is concentratie?
Als uw kind zich moet concentreren op schoolwerk dan betekent dit dat uw kind zijn of haar aandacht moet kunnen vasthouden bij het schoolwerk. Uw kind moet zich dus kunnen focussen op de schooltaken. Het kunnen concentreren kan soms best lastig zijn, zeker voor kinderen.

Maar hoe komt dat?
U kent het vast wel: kinderen kunnen zich makkelijk urenlang vermaken met het Fortnite spel. Dit is vaak heel anders als er een opdracht gemaakt moet worden. Weet u misschien waar dit mee te maken kan hebben? Het is zeer waarschijnlijk dat kinderen het Fortnite spel veel leuker vinden dan de opdracht voor school. Kinderen zullen dan in de meeste gevallen ervoor kiezen om zich te concentreren op het Fortnite spel. Dit wordt “vrijwillige concentratie’’ genoemd.

Er is juist sprake van “gedwongen concentratie’’ wanneer kinderen iets niet leuk vinden, maar zich toch er op moeten focussen. In de ideale situatie tonen kinderen zowel vrijwillige als gedwongen concentratie. Dat is als uw kind bijvoorbeeld het leuk vindt om een rekenles te maken. Bovendien kunnen jonge kinderen niet te lang achter elkaar hun aandacht op iets richten. Zo hebben 10-jarigen een spanningsboog van hooguit ongeveer 20 minuten, maar bij jongeren kinderen kan dit veel korter zijn. Andere factoren die het moeilijk maken om goed gefocust te blijven, zijn bijvoorbeeld een gebrek aan slaap of juist teveel herrie in de kamer.

Hoe kunt u de concentratie van uw kind verbeteren?
Een aantal tips:

 1. Elke dag lekker bewegen:
  Dagelijks een kwartier rennen bevordert de concentratie!
  Ook kleine bewegingen zoals een beetje friemelen aan de pen of het haar of een beetje wiebelen op de stoel kunnen juist goed zijn voor de concentratie. Evenals handige gadgets zoals fidget-spinners.

 2. Een taak verdelen in mini-taken: Het is makkelijker om een kleine    opdracht af te maken dan een grote opdracht, omdat dit haalbaar is. Dus het is beter dat uw kind niet de hele les in één keer afmaakt. Het is juist bevorderlijk dat uw kind eerst de ene helft van de les maakt en daarna een korte pauze van 5 tot 10 minuten neemt. Daarna kan uw kind door met de andere helft van de les.

 3. Voldoende slaap (denk hierbij aan 9 tot 10 uur slaap voor kinderen)

 4. Tussendoor ontspannen met spelletjes.

 5. Gezond eten (voldoende groente & fruit & genoeg water drinken)
  (Kijk voor meer informatie op de site van het Voedingscentrum)


De informatie uit dit document is gebaseerd op de volgende link: https://www.heutinkvoorthuis.nl/nl/tips-om-je-kind-te-helpen-met concentreren/news/168/

Bron afbeelding: https://stageplaza.nl/blog/2017/5/17/10-tips-voor-een-goede-concentratie/

Geef een reactie